Henry’s Group, de organisatie achter diverse bekende horecazaken in Alkmaar, is benieuwd naar de maatschappelijke betrokkenheid van de Rabobank. Daar weet Ralph van Soomeren, directeur Rabobank Alkmaar en omstreken, alles van!
“Bij onze coöperatieve bank staan samenwerking en wederkerigheid centraal. Wij hebben geen aandeelhouders, maar leden. Dit uitgangspunt vormde 125 jaar geleden in Nederland de basis voor de Boerenleen- en Raiffeissenbanken. Raiffeisen was enkele jaren daarvoor in Duitsland de grondlegger van dit principe. Dat kwam voort uit de toenmalige agrarische sector. Die stond in die jaren voor grote uitdagingen. De boeren hadden daar niet genoeg kapitaal voor en de banken in de steden wilden hen geen geld lenen. Daarom staken ze letterlijk de koppen bij elkaar met als resultaat: samen ondernemen, de risico’s spreiden en de opbrengst delen. Dat uitgangspunt geldt anno 2023 nog steeds”, aldus de directievoorzitter van Rabobank Alkmaar en omstreken.
Bankieren is gemeengoed
“Er is de afgelopen 125 jaar veel veranderd. Bankieren is gemeengoed geworden, weinig mensen hebben tegenwoordig geen bankrekening. Banken bieden vergelijkbare producten en diensten. Toch onderscheidt de Rabobank zich door ons uitgangspunt: de winst komt ten goede aan onze leden. In het kader van ons 125-jarig bestaan hebben wij in deze regio in totaal vijf ton extra beschikbaar gesteld aan diverse lokale organisaties en verenigingen om daarmee hun duurzame initiatieven te realiseren. Dat komt nog eens bovenop de 3 miljoen aan coöperatief dividend voor de regio Noord-Holland Noord. Dat doet geen andere bank ons na.”
Betrokken bank
“We zijn onderdeel van de maatschappij. Die staat vandaag de dag voor grote uitdagingen, denk maar aan de energietransitie, de problematiek van de voedselketen en de opkomst van de inclusieve samenleving. Net zoals 125 jaar geleden willen wij als coöperatieve bank deze transities ondersteunen. Om daarop in spelen, richt de Rabobank zich op vijf thema’s: Duurzaam Wonen, Duurzaam Ondernemen, Energietransitie, Banking for food en Financieel gezond leven. Daar zetten we niet alleen mensen en middelen voor in, we stellen ook ons netwerk open. Voor 2024 zijn wij bijvoorbeeld van plan om masterclasses voor ondernemers te organiseren die actief willen meedenken en praten over zaken als gebruik van waterstof als brandstof, energieopslag met behulp van batterijen en toepassing van biogassen.
Dat leidt tot inhoudelijke gesprekken en de rol van ondernemers en de bank daarin. Ook faciliteren wij deze beweging door rentekortingen voor duurzame investeringen en zachte leningen voor de agrarische sector ter ondersteuning van de duurzaamheidstransitie. Ook onze particuliere klanten zijn wij niet vergeten. Investeringen in duurzaamheid komen in aanmerking voor een rentekorting en in 2024 komen wij met een speciale duurzaamheidsbijdrage. Op die manier spelen we actief in op maatschappelijke ontwikkelingen en dragen we daar aan bij. Afhankelijk van de situatie hebben we een initiërende- of een faciliterend rol. In elk geval gaat het altijd om samenwerken en ervaringen delen.
Daar danken we immers ons bestaan aan. Ging het honderd jaar geleden nog om kleinschalige belangenbehartiging, tegenwoordig zijn we niet alleen lokaal, maar ook mondiaal actief. Als bank hebben we een route naar de toekomst uitgezet (Road to Paris 2050), gebaseerd op de duurzame afspraken die in 2015 in Parijs zijn gemaakt. Op die manier geven we de komende decennia invulling aan onze positie als maatschappelijk betrokken en duurzame bank.”
Ralph geeft het stokje door aan Daniëlle Stokman, algemeen directeur van Frans Stokman B.V. in Heerhugowaard met de vraag: wat is jullie visie op mobiliteit voor de komende jaren?