Het effectief organiseren van een maatschappelijke organisatie vraagt om visie, structuur en de juiste mensen op de juiste plekken. Op deze pagina vind je praktische informatie en waardevolle tips over essentiële organisatiespecten zoals het werven van bestuurders, het inzetten van vrijwilligers, en het bouwen van een sterk en betrokken team. Of je nu net begint of je organisatie wilt laten groeien, ontdek hoe je jouw organisatie kunt versterken met de juiste strategieën en middelen.

Verenigingen en stichtingen loket
Wil je een stichting of vereniging oprichten? Of zit je in het bestuur? Dan moet je veel dingen regelen. Fiscale vragen horen hier ook bij. De belastingdienst heeft daarom speciaal voor stichtingen en verenigingen een online loket geopend.
>> Lees verder

Wet- & regelgeving vrijwilligers
De Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) heeft door de jaren heen goede informatie verzameld over allerlei wetten en regels, die (mogelijk) van belang zijn bij vrijwilligerswerk.
>> Lees verder

Werven van bestuurders
Elk bestuur heeft van tijd tot tijd nieuwe mensen nodig. Bijvoorbeeld omdat de organisatie groeit en er meer bestuurswerk is. Of omdat zittende bestuursleden voor een bepaalde tijd zijn gekozen en het tijd is voor vervanging.
>> Lees verder

Kiezen van het passende bestuursmodel
Er zijn diverse soorten bestuursmodellen. Welke het beste past bij jouw vereniging of stichting kun je mede bepalen aan de hand van deze matrix.
>> Lees verder

Risico Inventarisatie & Evaluatie
Een RI&E is een onderzoek dat de gevaren op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn binnen je vereniging of stichting in kaart brengt. Lees hier over wanneer je dit verplicht bent.
>> Lees verder

Lean Kennismaking
Na afloop van deze gratis training weet je precies wat Lean is en wat jouw organisatie met Lean kan bereiken. Ook heb je ervaren dat het werkt door alle theorie meteen toe te passen in een leuke Lean LEGO Game.
>> Lees verder

De AVG en verwerkingsovereenkomsten
Sinds 2018 gelden er strengere regels op het gebied van privacy. De Wbp (Wet bescherming persoonsgegevens) is toen vervangen door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Lees wat je moet doen om aan de AVG te voldoen.
>> Lees verder