Menu

Gebakjes van Oranje

“75 jaar vrijheid in deze bijzondere tijd. Wonen Plus Welzijn is er voor u, ook nu.” Met deze tekst op een handgeschreven kaart door vrijwilligers van Museum Broekerveiling gingen de vrijwilligers van Wonen Plus Welzijn op Bevrijdingsdag op pad om hun leden te trakteren op een oranje gebakje.

7 mei 2020

Vrijheid

De Nederlandse vlag wappert aan een gevel waarachter verhalen over de oorlog schuilgaan.
Foto: Natasja van der Woude

Misschien zijn we ons in deze tijd nog wel bewuster van de betekenis van vrijheid. Binnen de grenzen die de coronacrisis ons heeft opgelegd krijgt het begrip vrijheid een nieuwe lading. Iets meer dan 75 jaar geleden was vrijheid alles behalve vanzelfsprekend.

De Nederlandse vlag wappert aan een gevel waarachter verhalen over de oorlog schuilgaan. “Ik weet nog dat ik als kind een kaalgeschoren vrouw op een kar langs zag rijden die had geheuld met de vijand. Die beelden vergeet je nooit meer”, vertelt de inmiddels 82-jarige bewoonster waar één van de gebakjes werd afgeleverd.

1700 gebakjes

Door bemiddeling van Stichting De Waaier konden er met giften van o.a. Stichting Lief Langedijk, Stichting NUT, Stichting Dagtocht Senioren Langedijk, Rotary Heerhugowaard-Langedijk en De PIUS-Stichting totaal maar liefst 1700 gebakjes worden uitgedeeld. Zestig vrijwilligers reden de hele dag rond om ze af te leveren.

Stagiaire Ruby Kunis had zich ook aangemeld. “Ik had toch niets te doen vandaag en het voelt goed om de cliënten even in het zonnetje te zetten”, aldus de student Toegepaste Psychologie.

Stagiaire Ruby Kunis is een van de vrijwilligers die de gebakjes rondbrengt. Foto: Natasja van der Woude

Vitamine S

Het kleine gebaar van Wonen Plus Welzijn heeft in ieder geval een groots effect. “De mensen worden letterlijk weer even gezien”, vertelt Judith Sanstra, welzijnsconsulent bij Wonen Plus Welzijn. “Je merkt dat sommige leden toch schroom hebben om contact op te nemen. Het zit in onze aard om te denken dat we het zelf wel op kunnen lossen maar dan ligt eenzaamheid wel op de loer.” Koning Willem-Alexander zei het al: het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel. De fysieke lockdown wordt voor velen ook een sociale lockdown. We hebben allemaal ‘Vitamine S’ (van sociaal contact) nodig zoals hoogleraar sociale psychologie Paul van Lange het noemde; “Menselijk contact is bijna net zo essentieel als water of voedsel.” De leden van Wonen Plus Welzijn hebben deze dag in ieder geval weer een beetje Vitamine S opgedaan.

LinkedIn Facebook Instagram Youtube Twitter
ANBI


© Doesgoed 2024
Webdesign en realisatie 2020: RAADHUIS.com