Menu

In gesprek met…..

Andrea Landman van Stichting Welzijn Bergen en Trefpunt Heiloo.

25 juli 2024

Uiteenlopende activiteiten, de beschikking over 800 vrijwilligers, in 2023 enkele duizenden jongeren en ouderen bereikt. Het zijn indrukwekkende cijfers. Stichting Welzijn Bergen en Trefpunt Heiloo zijn thuis in de regio en kennen de kwetsbare inwoners van hun werkgebied. Die ondersteunen ze met raad en daad!

“We zijn een uitgesproken netwerkorganisatie die actief partijen opzoekt om de samenwerking mee aan te gaan. Ons product bestaat uit meerdere activiteiten die allemaal bijdragen aan het welzijn van de inwoners van Bergen, Heiloo en Uitgeest. Met als uitgangspunt dat we mensen proberen te verbinden”, aldus Andrea Landman, directeur van Stichting Welzijn Bergen en Trefpunt Heiloo.

Samenwerken aan de samenleving

“We bieden verschillende diensten aan. Die variëren van het uitvoeren van klussen, aanbieden van vervoer, hulp bij financiële administratie, halen van boodschappen, verzorgen van maaltijden, bewegingsactiviteiten, voorlichting, educatie en ontspanning. Dit doen we zowel voor jongeren als ouderen. Om dat uit te voeren, werken we nauw samen met organisaties als politie, scholen, sociaal teams, jongerenwerkers, buurthuizen en sportclubs.

Zij zijn onze ogen en oren richting de maatschappij. Via hen weten wij onze doelgroep te vinden. Daarnaast zoeken we actief mensen op. Dat is geheel vrijblijvend en we merken dat die aanpak werkt. We zijn er voor alle inwoners. Iedereen maakt in zijn leven wel een minder makkelijke periode mee. De oorzaken daarvan lopen sterk uiteen; burn out, ziekte, wegvallen partner, verlies werk of dierbaren, lichamelijke klachten, als regel herkenbare tegenslagen. Mensen gaan daar verschillend mee om. Dan kan – al of niet tijdelijke – ondersteuning door derden een belangrijke steun in de rug zijn. Overigens durft niet iedereen daar om te vragen. Ons netwerk stelt ons in staat om kwetsbare groepen te vinden en actief te benaderen.”

Vriend van Doesgoed

“De essentie van ons werk is er zijn voor kwetsbare mensen. Die ondersteunen we met als uitgangspunt dat we de oorzaak van hun problematiek proberen weg te nemen. Daarbij hanteren we een praktische en pragmatische aanpak en spelen we in op sociale en maatschappelijke ontwikkelingen als eenzaamheid onder ouderen en beïnvloeding van jongeren door social media.

Voor de uitvoering maken we gebruik van de kennis en ervaring van 33 professionals en de betrokkenheid en bevlogenheid van 800 vrijwilligers. Die spelen een onmisbare rol in het geheel. Vaak zijn dat mensen uit de directe omgeving die de problematiek en omstandigheden (her)kennen. Daarbij gaat het niet alleen om de vraag, maar ook om het aanbod. Dat is een van de overeenkomsten met Doesgoed, lokaal actief inspelen op vraag en aanbod in de markt en daar andere partijen bij betrekken. Dat doen wij ook. We ondersteunen kwetsbare mensen door hen in contact te brengen met derden of door hen te wijzen op activiteiten die op hun situatie zijn afgestemd. We hebben de regio wat te bieden, denk aan diverse ruimtes, een waslijst aan activiteiten, een uitgebreid netwerk en zo nodig praktische hulp. Wie wil, kan daar gebruik van maken. Daar zijn we immers voor.”

LinkedIn Facebook Instagram Youtube Twitter
ANBI


© Doesgoed 2024
Webdesign en realisatie 2020: RAADHUIS.com