Menu

Gewoon goed doen

Nuchter, een no-nonsense type en jarenlange ervaring in ‘de stoffering’. Dat typeert Matthijs Kolkman van het gelijknamige vloerenbedrijf in Alkmaar, sinds vorig jaar aangesloten bij Doesgoed.

17 april 2024

Tijdens de Matchmarkt in februari tekende hij voor vier matches en tussendoor hielp bij Stichting Philadelphia, locatie De Biesbosch met het ophangen van zes meter hoge gordijnen. ‘Als je elkaar kunt helpen, doe je dat toch gewoon’, aldus de betrokken ondernemer.

Mensen helpen zonder winstbejag, dat lijkt het motto van Matthijs. ‘Dat moet natuurlijk wel lonend zijn, want er moet een balans zijn tussen verdienen en bijdragen’, aldus de ondernemer. “Geld doneren aan een goed doel spreekt me niet aan. Natuurlijk wil ik bijdragen aan een betere wereld. Maar bij een financiële gift aan een grote hulpinstelling heb ik niet het gevoel dat mijn  bijdrage een wezenlijk aandeel levert aan hun doel. Om die reden heb ik me vorig jaar aangesloten bij Doesgoed. Zo kan ik vanuit mijn vakgebied wat betekenen voor een ander in de regio. Dat is zichtbaar, dat spreekt me aan.”

Leefwereld mooier maken

Over zichtbaar gesproken: zijn activiteiten bestaan uit het leveren en leggen van uiteenlopende vloeren, plaatsen van raamdecoraties, stofferen, bekleden van trappen en renoveren van badkamers. Hij maakt de leefwereld van de klant mooier, letterlijk en figuurlijk. Zo heeft hij een vloer gelegd bij een statushouder die wel een woning had, maar geen geld voor vloerbedekking. Met haar kinderen leefde ze op een kale vloer. Dankzij goede contacten met Forbo Krommenie regelde Matthijs voor een zacht prijsje een rol  linoleum en legde dat in de huiskamer. In een paar uur geregeld en gelegd, iedereen blij!

Samen er wat moois van maken

Matthijs is een selfmade man. Na een korte schoolperiode is hij ‘de stoffering ingerold’. In de praktijk heeft hij de fijne kneepjes van het vak geleerd. Die kennis en ervaring wil hij overdragen aan anderen. Ooit had hij de ambitie om een baan in de hulpverlening te zoeken, dat is er nooit van gekomen. Wel geeft hij leerlingen uit het speciaal onderwijs of jongeren met een rugzakje graag een kans. “Daar kan ik goed mee overweg. Als ze stage komen lopen, ontdek ik al snel hun sterke en minder sterke kanten. Vaak begrijp en herken ik hun situatie en kan ik ze helpen door een zinvolle dagbesteding aan te bieden. Ze moeten dan wel aan het werk, dat is goed voor hun sociale contacten en het opbouwen van een dagritme. Op die manier ondersteun ik hen bij het opbouwen van een eigen leven. Samen er wat moois van maken, daar zit voor ons het geluk.”

Kolkman Vloeren draagt in hun e-mail handtekening en op hun website uit dat ze aangesloten zijn bij Doesgoed.

Matthijs geeft het stokje door aan Andrea Landman. Zij is directeur van Welzijn Bergen en ’t Trefpunt Heiloo.

LinkedIn Facebook Instagram Youtube Twitter
ANBI


© Doesgoed 2024
Webdesign en realisatie 2020: RAADHUIS.com