Menu

De Alkmaarse kaasmarkt is één van de oudste en meest traditionele markten van Nederland. Het is een beroemde attractie die jaarlijks miljoenen bezoekers trekt.

20 juli 2023

De kaasmarkt in Alkmaar is een ware belevenis. Kaasdragers in traditionele klederdracht tillen de kazen op de draagbaren en brengen ze naar de weegschaal in het Waaggebouw. De markt is zowel een bewegende attractie als een onafhankelijke handelsplaats voor de kaasindustrie. Het is een unieke ervaring.

Waar het vroeger gebruikt werd om de koop/verkoop van een partij kaas te bezegelen, is het luiden van de kaasbel tegenwoordig een belangrijk ritueel om de start van de markt te symboliseren. Dit luiden is een voorrecht en voorbehouden aan een bekende Nederlander of relatie van Gemeente Alkmaar. Ter ere van het 20-jarig bestaan van Doesgoed, viel die eer ons te beurt.

Op dinsdagavond 18 juli om 19.00 uur precies openden wij de kaasmarkt. Onze Chef Vriendjespolitiek hing behoorlijk enthousiast aan de bel, waarna de markt van start ging. We werden meegenomen over de markt en mochten van de keurmeester diverse kazen proeven. Daarna gingen we mee met de Kaasvader om een rondleiding te krijgen door de kaasdragerskamer en de bestuurskamer. Hij vertelde over alle eeuwenoude tradities, het schandbord, de verschillende ploegen (feem) waarin gewerkt wordt en hoe de betaling aan het kaasdragersgilde vroeger tot stand kwam.

Foto: Keesnan Dogger

Na afloop van deze inspirerende rondleiding hebben we samen met ons bestuur, een aantal aangesloten ondernemers en de Kaasvader nagepraat op het Waagplein. We bedanken Gemeente Alkmaar voor de uitnodiging en in het bijzonder wethouder Arie Epskamp.

Foto’s gemaakt door Keesnan Dogger

LinkedIn Facebook Instagram Youtube Twitter
ANBI


© Doesgoed 2024
Webdesign en realisatie 2020: RAADHUIS.com