De bewoners van woonzorglocatie Hoog Duinen zitten klaar voor het ‘beweeguurtje’ dat dankzij een match via De Waaier dit keer gegeven wordt door leerlingen van de opleiding Sport en Beweging van het Horizon College. “Ik doe mee omdat het op het programma staat”, zegt een van de bewoners. Leerling Thomas Beekman (18) weet wel hoe hij daar mee om moet gaan. “De bewoners hebben wel een zetje nodig dus je moet zelf wel enthousiast zijn.” Thomas wil later fysiotherapeut worden. “Door deze lessen maak ik kennis met verschillende doelgroepen.”
Van wieg tot graf
“Beweging baat het brein van de wieg tot het graf”, betoogt de bekende neuropsycholoog Erik Scherder. Zijn hart huilt, zegt hij, als hij kijkt naar de verpleeg- en verzorgingshuizen. “Het hele systeem is gericht op passiviteit.” Mylène Reijnen, docent van het Horizon College onderschrijft dat: “Het is schrikbarend als je af en toe hoort hoe weinig ouderen bewegen, sommigen vertellen dat ze in twee weken maar één keer buiten zijn geweest.” Gelukkig heeft Hoog Duinen Bianca, de evenementenbegeleidster waar de passie voor haar vak en de liefde voor de bewoners vanaf spat. Bianca: “Veel bewoners denken ‘laat ik maar zeggen dat ik geen zin heb, dat is veilig.” Gelukkig lukt het haar de soms dementerende ouderen letterlijk in beweging te krijgen.
Buffer tegen aftakeling
En ook dit keer gaan ze allemaal op in het spel. “Je ziet duidelijk wie er vroeger sportief of actief is geweest”, aldus docent Mylène. Erik Scherder zei het al: door te sporten op jonge(re) leeftijd leggen de hersenen een ‘cognitieve reserve’ aan dat een buffer tegen aftakeling vormt. Maar bewegen is juist ook belangrijk voor (dementerende) ouderen. Scherder: “Zij moeten de wind door hun haren voelen; uit de rolstoel geholpen worden en een stukje wandelen!”. Helaas heeft niet elke zorglocatie een ‘Bianca’…