Alkmaar is een nieuwe place-to-be rijker: De Stadsfabriek. In het enorme fabriekspand, waar vroeger kranten van de persen rolden, is een werkplek voor creatieve makers en sociale ondernemers met daarbij horeca én een terras. “Een plek waar heel Alkmaar en de regio van gaat horen, een hotspot waar iedereen welkom is”, aldus Sander Tensen. Sander is medeoprichter en eigenaar van diverse bedrijven binnen ‘De Stadsfabriek’.
Plannen genoeg
De voormalige drukkerij van de Telegraaf Media Groep, op de hoek van de Edisonstraat en de Marconistraat, stond sinds 2016 leeg. De gemeente Alkmaar kocht het pand en heeft het nu voor 10 jaar verhuurd aan ‘De Stadsfabriek’.
Naast de Stadsfabriek met al hun partners, zitten de theatermakers van De Karavaan en de ondernemers van broedplaats Koel 310 in de oude fabriek. Daarnaast is er een indoor-skatebaan en een hal met meerdere beachvolleybal-velden. Maar er zijn bijvoorbeeld ook werkplaatsen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. “Al deze verschillende initiatieven onder een dak is uniek voor Alkmaar”, stelt Sander. “Maar we hebben het wiel niet opnieuw uitgevonden. We zijn te rade gegaan bij De Hoop in Zaandam en de mensen van de Amsterdamse ND SN-werf. Ieder houdt zijn eigen identiteit, maar we gaan wel samenwerken.”
Kijkje in de keuken
En precies op die plek organiseerden wij onze Inspiratie op Locatie. Wij mochten met onze aangesloten ondernemers een kijkje nemen in de keuken van Stadsfabriek. Eerst kregen we een uitleg over de doelstelling van en de wensen met ‘De Stadsfabriek’. Want er is al veel gerealiseerd, helemaal af is het zeker niet. Er zijn nog wensen om rond het pand kruiden te verbouwen, er zijn nog ruimten die betimmerd en ingericht kunnen worden en er is nog ruimte voor meer ondernemers. Daarna volde een schitterende rondleiding over het immens grote terrein. Daarna was er genoeg stof tot napraten onder het genot van een drankje. En daarbij hadden we de primeur om de Alkmaarse Bitterbal van oesterzwammen, gekweekt op koffieprut, te proeven. En geloof me, dat smaakt naar meer.
Nieuwsgierig geworden naar wat er allemaal kan? Check de website
Fotocredits : Erik Boschman fotografie