Menu

Meerdere keren per jaar organiseren wij een ‘Inspiratie op Locatie’, een event voor onze aangesloten ondernemers. Hierbij nemen we de ondernemers mee naar een locatie waar ze anders niet zo snel zouden komen. Om het verhaal te horen van een collega ondernemer, inspiratie op te doen en te netwerken. Deze keer waren we te gast bij De Stadsfabriek.

28 september 2022

Alkmaar is een nieuwe place-to-be rijker: De Stadsfabriek. In het enorme fabriekspand, waar vroeger kranten van de persen rolden, is een werkplek voor creatieve makers en sociale ondernemers met daarbij horeca én een terras. “Een plek waar heel Alkmaar en de regio van gaat horen, een hotspot waar iedereen welkom is”, aldus Sander Tensen. Sander is medeoprichter en eigenaar van diverse bedrijven binnen ‘De Stadsfabriek’.

Plannen genoeg

De voormalige drukkerij van de Telegraaf Media Groep, op de hoek van de Edisonstraat en de Marconistraat, stond sinds 2016 leeg. De gemeente Alkmaar kocht het pand en heeft het nu voor 10 jaar verhuurd aan ‘De Stadsfabriek’.

Naast de Stadsfabriek met al hun partners, zitten de theatermakers van De Karavaan en de ondernemers van broedplaats Koel 310 in de oude fabriek. Daarnaast is er een indoor-skatebaan en een hal met meerdere beachvolleybal-velden. Maar er zijn bijvoorbeeld ook werkplaatsen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. “Al deze verschillende initiatieven onder een dak is uniek voor Alkmaar”, stelt Sander. “Maar we hebben het wiel niet opnieuw uitgevonden. We zijn te rade gegaan bij De Hoop in Zaandam en de mensen van de Amsterdamse ND SN-werf. Ieder houdt zijn eigen identiteit, maar we gaan wel samenwerken.”

Kijkje in de keuken

En precies op die plek organiseerden wij onze Inspiratie op Locatie. Wij mochten met onze aangesloten ondernemers een kijkje nemen in de keuken van Stadsfabriek. Eerst kregen we een uitleg over de doelstelling van en de wensen met ‘De Stadsfabriek’. Want er is al veel gerealiseerd, helemaal af is het zeker niet. Er zijn nog wensen om rond het pand kruiden te verbouwen, er zijn nog ruimten die betimmerd en ingericht kunnen worden en er is nog ruimte voor meer ondernemers. Daarna volde een schitterende rondleiding over het immens grote terrein. Daarna was er genoeg stof tot napraten onder het genot van een drankje. En daarbij hadden we de primeur om de Alkmaarse Bitterbal van oesterzwammen, gekweekt op koffieprut, te proeven. En geloof me, dat smaakt naar meer.

Nieuwsgierig geworden naar wat er allemaal kan? Check de website

Fotocredits : Erik Boschman fotografie

LinkedIn Facebook Instagram Youtube Twitter
ANBI


© Doesgoed 2024
Webdesign en realisatie 2020: RAADHUIS.com