Menu

Uurtje voor je buurtje zorgt voor saamhorigheid in De Zicht

Dankzij ‘Uurtje voor je buurtje’, een gezamenlijk project van Wooncorporatie Woonwaard, Stichting Present Heerhugowaard-Langedijk, MET Welzijn Heerhugowaard en stichting De Waaier, kleurt De Zicht in Heerhugowaard na vrijdag 18 juni weer een stuk groener. Vele vrijwilligers maakten ‘een uurtje’ vrij om de tuinen van hun ‘buurtjes’ op te knappen die daar zelf de mogelijkheden niet voor hadden.

23 juni 2021

Meer groen in de straat

Aanleiding voor het project was o.a. de uitkomst van een bewonersenquête van gemeente Heerhugowaard waarin de nadrukkelijke wens naar voren kwam iets te doen aan de verwilderde tuinen van de huurwoningen in de stad. Ondertussen leefde bij de andere organisaties het idee voor een project om meer verbindingen binnen de wijken tot stand te brengen. Vanuit de overtuiging dat het creëren van meer groen in de straat naast een duurzame, ook een maatschappelijke functie heeft, was het project ‘Uurtje voor je buurtje’ geboren. Straat De Zicht in Heerhugowaard werd gekozen tot decor van de pilot.

Saamhorigheid

Met het naderende noodweer was het spannend of alles door zou kunnen gaan maar toen alle materialen en helpende handen van o.a. Zorgboerderij Noorderend, Stichting Hulp op hoogte, Bakkums Boetje, RegioGroen, GP Groot, Oudeman Transport en Stammis Horecaverhuur binnen waren, kleurde de lucht blauw en konden de vingers groen worden. De bewoners van De Zicht leverden ieder op hun eigen manier een bijdrage. De een stelde het toilet beschikbaar, de ander zorgde voor de koffie en de lokale Versmarkt regelde de lunch. “Dit is nou saamhorigheid”, aldus bewoner Jos. Zelfs de oudste bewoner van de straat (95) liep uit en had zijn nichtjes opgetrommeld voor ondersteuning.

Wat groen kan doen

Onkruid werd verwijderd en steen werd vervangen door planten. Bijkomend voordeel was dat daardoor de afwateringsmogelijkheden werden vergroot. En dat was net op tijd want tegen het einde van de dag kleurde ook de lucht groen van het naderende noodweer en konden de nieuwe tuinen worden opgeleverd. “Nu al het onkruid weg is lijkt mijn tuin wel een stuk groter!”, aldus alleenstaande moeder Donna. De samenwerkende organisaties kijken terug op een geslaagde pilot dat heeft bijgedragen aan een duurzame, groene en sociale leefomgeving voor de bewoners van De Zicht. De pilot wordt komende tijd verder uitgerold binnen andere straten van Heerhugowaard. Voor meer informatie over het project kan contact worden opgenomen met Liesbeth Leegwater via liesbeth.leegwater@methhw.nl.Foto’s: LaLuuz

LinkedIn Facebook Instagram Youtube Twitter
ANBI


© Doesgoed 2024
Webdesign en realisatie 2020: RAADHUIS.com