Menu

Verbinding zonder woorden

13 augustus 2020

Horen en voelen; het zijn de zintuigen die vaak het langst in tact blijven maar het meest worden vergeten. In de zorg werd dan ook naarstig gezocht naar hulpmiddelen die contact met mensen met (o.a.) dementie mogelijk maken zodat menselijke waarden en persoonlijk contact behouden blijven. En toen was er de CRDL.

Elke aanraking een ander geluid

Een client legt zijn hand op de CRDL. De aanraking van de begeleidster zorgt voor geluiden van een woeste zee en brengt herinneringen naar boven van vakanties aan de kust. Dierengeluiden zetten de toon voor een spontaan ‘poesje mauw’. Elk contactmoment via de CRDL geeft weer een ander geluid. Dankzij een match op de MatchMarkt van stichting De Waaier kon Het Vierkant (onderdeel van Esdégé-Reigersdaal) een CRDL aanschaffen. De CRDL (spreek uit als cradle) is een interactief zorginstrument dat een nieuwe vorm van contact mogelijk maakt door aanraking tussen mensen te vertalen in geluid.

Contact zonder verwachtingen

De CRDL kon worden aangeschaft dankzij steun van Het Reigersdaalfonds, Stichting Lief Langedijk en Snijder Incasso. “Snijder Incasso weet als geen ander wat sociaal isolement met mensen kan doen. De CRDL legt verbinding van mens tot mens, zonder dat woorden nodig zijn. Wij leveren graag een bijdrage aan een stukje levensvreugde en verbinding”, aldus Leonie Snijder. Bij Het Vierkant merkten ze dat ze juist tijdens de coronacrisis danzij de CRDL een vertrouwensband hebben kunnen opbouwen met clienten die ze minder goed kenden. Marlies Rietveld, clientbegeleider bij Het Vierkant: “De CRDL verbindt, dat is wat we werkelijk hebben zien gebeuren. Het is prachtig om een contactmoment met iemand te mogen ontvangen, zonder dat er druk op ligt of verwachtingen zijn.”

Bekijk in onderstaande filmpjes het effect van de CRDL op cliënten én begeleider.

LinkedIn Facebook Instagram Youtube Twitter
ANBI


© Doesgoed 2024
Webdesign en realisatie 2020: RAADHUIS.com