RPAnhn: Werk maken van werk
Het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid (RPAnhn) is een samenwerkingsverband tussen alle partijen in Noord-Holland Noord die betrokken zijn bij de (ontwikkeling van de) arbeidsmarkt. Het gaat om werkgevers- en werknemersorganisaties, onderwijsinstellingen en de overheid. Een gevarieerd gezelschap met een gemeenschappelijk doel: een goed werkende arbeidsmarkt in de regio.
Ben Tap is directeur van RPAnhn. Na zijn wethouderschap in Hoorn volgt hij eind 2019 Sharon Smit op. Die had de organisatie ‘stevig op de kaart gezet’, aldus Tap. Er waren concrete plannen voor een veelbelovende toekomst. Tot in maart 2020 Corona de kop opstak! “Op dat moment was sprake van een compleet nieuwe werkelijkheid en moesten we onze plannen aanpassen.”
Turbulente periode
“We gingen een turbulente periode tegemoet. Dat vereist een dynamische opstelling waarbij we rekening moesten houden met diverse moeilijk in te schatten factoren. Inmiddels is de rust enigszins teruggekeerd en zitten we – letterlijk – weer met elkaar aan tafel. Als netwerkorganisatie coördineren en faciliteren we uiteenlopende activiteiten en jagen we diverse ontwikkelingen op de regionale arbeidsmarkt aan. Daarvoor werken we samen met de 17 gemeenten in de kop van Noord-Holland, UWV, alle onderwijsinstellingen (van Voortgezet Onderwijs tot HBO) in de regio en de werkgevers- en de werknemersorganisaties. In totaal gaat het om 32 partijken. Deze brede samenstelling leidt tot een kansrijke samenwerking met een gemeenschappelijk doel: een gezonde arbeidsmarkt. Een voorbeeld van wat wij met de samenwerking bereiken is de organisatie van de aanvullende dienstverlening voor mensen die zich oriënteren op de arbeidsmarkt of van werk-naar-werk willen. Zij kunnen terecht bij NHN Werkt Door.”
Vraagstukken
“We hebben alles in huis om die overgang te begeleiden. Afgelopen jaar kenden we een groei van 28 “Door onderlinge afstemming en de maatschappelijke ontwikkelingen te monitoren, kunnen we actief inspelen op veranderingen in de arbeidsmarkt. Dat betekent niet dat er op korte termijn adequate oplossingen zijn voor vraagstukken als de vergrijzing en de toenemende vraag naar zorg in combinatie met de uitstroom van zorgpersoneel. Daarentegen zijn er kansen in de techniek: de energietransitie biedt perspectief aan mensen met een technische achtergrond.”
Maatschappelijk betrokken
“We zijn niet alleen maatschappelijk verantwoord bezig, we geven daar zelf ook invulling aan. Dat vind je onder andere terug in de samenstelling van ons medewerkersbestand en het lidmaatschap van Doesgoed. We maken ons sterk voor maatschappelijke acties. Dat is de basis van ons werk én goed voor het team. Samenwerking is immers ons bestaansrecht.”
Ben Tap van RPA NHN heeft de volgende vraag aan Rob Niele, voorzitter van ORA: Hoe stimuleren jullie maatschappelijk betrokken ondernemen bij jullie aangesloten ondernemers?